NovaBDN: El Debat de Totalitat dels Pressupostos de la Generalitat per l'exercici 2008

miércoles, 14 de noviembre de 2007

El Debat de Totalitat dels Pressupostos de la Generalitat per l'exercici 2008

Aquesta setmana tindrem un Ple molt dens al Parlament de Catalunya. El dijous serà el dia més complicat, ja que tindrem, sobre la taula, el debat de totalitat del Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2008.

Aquest debat ve marcat per alguns temes que han agafat relleu mediàtic: és el cas de les inversions previstes per a Catalunya, dels anuncis de noves mesures socials i també de la continuada reducció de la despesa desplaçada.

El Projecte de Llei que entra al Ple presenta uns pressupostos solvents, basats en la solidesa de l’economia catalana i pensats per millorar el benestar de les persones. És a dir, S’estructuren al voltant de dues línies d’actuació prioritàries: el compromís amb la cohesió social i amb la competitivitat de l’economia catalana.

Es per això que són uns Pressupostos amb una doble línia d’actuació. Per una banda, venen caracteritzats (com va assenyalar el Honorable Conseller Castells a la seva presentació) pel Rigor i la responsabilitat, davant les expectatives del nou cicle econòmic i, d'altra banda, per l'ambició en el compliment dels compromisos socials (52% de despesa en les polítiques socials). És a dir, per aconseguir una societat més justa, socialment més cohesionada i més competitiva, en sentit econòmic.

Uns pressupostos que es caracteritzen, també, per adaptar-se a la nova situació econòmica (un creixement del PIB del 3% i de tenir menys ingressos vinculats a l’activitat immobiliària) i per un esforç en la contenció de la despesa (increment 7’4% (Generalitat) davant 10% el 2008) sense augmentar la pressió fiscal i preveient-se, fins i tot, reduccions fiscals selectives: la reforma l’impost de successions i donacions, la supressió de dues taxes i la supressió de 6 fets imposables. En definitiva, acomplint tots els compromisos fiscals.

Una peça clau d’aquest debat és si les xifres dels Pressupostos s’adeqüen a les previsions econòmiques de l’any que ve a Catalunya. En aquest sentit destacaré que Els Pressupostos pel 2008 pugen a un total de 34.749,7 milions d’euros, un 7,9 % més que el 2007.

Parlaré de les polítiques principals d'aquest pressupostos. Per començar, diré que més de la meitat, concretament el 52%, de la inversió es destina a POLÍTIQUES SOCIALS, reforçant-se, especialment, les POLÍTIQUES d’HABITATGE (amb un creixement del 32,1%). Una vegada més, el Govern català impulsa uns comptes que no tenen res a veure amb els pressupostos que presentava el govern de dretes CiU-PP.

Així, es preveu iniciar la construcció de 2.000 habitatges; subvencionar 2.000 edificis perquè puguin ser rehabilitats; i subvencionar 5.000 habitatges buits perquè s’adeqüin i s’incorporin a la xarxa de mediació per al lloguer social.

La partida destinada a les persones en situació de DEPENDÈNCIA és de 853,9 milions d’euros. L’any 2008 s’iniciarà el desplegament de la Llei de dependència: es destinaran 455,6 milions d’euros per a l’atenció de gent gran en situació de dependència i 335,7 milions per a l’atenció a les persones amb discapacitats.

L’aposta per la COHESIÓ SOCIAL també queda reflectida en l’educació i la seguretat. S’incorporaran 1.270 mossos d’esquadra i personal de comissaries, un 7,8% més que l’any passat. El personal d’institucions penitenciàries augmentarà en 388 efectius, un 9,3% més. També destacar el trasllat dels jutjats de Barcelona a la Ciutat de la Justícia.

Respecte l'EDUCACIÓ, La plantilla de mestres i personal de centres no universitaris creixerà un 2,4%, amb 1.725 nous contractes. Es potenciarà el Pla d’Impuls de la llengua estrangera a 486 centres amb la formació de 5.800 docents. Es destinaran 8,8 milions d’euros al Pla d’Integració de la FP. També destacar, la finalització de 39 noves construccions, grans ampliacions i adequacions de centres escolars, així com 107,6 milions d’euros per a ajuts de menjador escolar i transport. En resum la partida d’educació assoleix els 5.770,3 milions d’euros, un 16,6% del pressupost

La despesa en SALUT concentra el 26,2% del pressupost, amb 9.096,2 milions d’euros. 53,8 milions destinats a actuacions a la xarxa d’atenció primària. Inversions en 169 centres d’atenció primària (53,8 M€) i 105 actuacions en atenció especialitzada (138,8 M€). Es fomentarà, també, una millora de les llistes d’espera pels 14 procediments quirúrgics en garantia.

Pel que respecta a les INVERSIONS A CATALUNYA, comentar que l’acord Solbes–Castells ha garantit el compliment de l’actual Estatut d’Autonomia de Catalunya, ja que rebrem més de 4.300 milions d’euros.

En aquest sentit, es prioritzen, sobretot, la inversió en infrastructures de transport (carreteres i ferrocarrils) amb 1.934 milions d’euros (el 32,8 per cent del total d’inversions). L’any vinent, el govern destinarà 2.212,5 milions d’euros al transport públic, 1.182 a les infrastructures ferroviàries (un 45% més que el 2007) i 1.030,5 al suport al transport públic de viatgers. 522,2 milions impulsaran millores en la xarxa viària.

Obres destacades: perllongament de la línia 3 del metro, les actuacions relacionades amb la construcció de la L9, la concessió del desdoblament de l’Eix Transversal, el fons per al rescat de peatges i la promoció de noves rutes aèries.

En quant a la INVERSIÓ EN R+D+i, destacar la millora de la competitivitat i modernització de l’economia. La partida destinada a R+D+i creix un 33,5% respecte al 2007, un compromís ja anunciat pel president José Montilla. Es destinen 145 M€ al desenvolupament tecnològic i la innovació i 131,3 M€ destinats al programa de recerca.

ALTRES MESURES a destacar són l'impuls a les infraestructures logístiques (CIM La Selva, CIM El Camp, Logis Empordà, Logis Penedès i Plataforma ferroviària de Vilamalla), i augment d’un 45% de les despeses en infraestructures ferroviàries i es destinen 102,7 M€ per a equipaments culturals.

Per acabar, destacaré que per primera vegada parlem d'UNS COMPTES SANEJATS. És a dir, els comptes quadren per primera vegada des del desgavell de l’època CiU-PP. En aquest sentit, el Conseller Castells ha aconseguit eixugar el dèficit heretat de CiU.

Tal i com es va preveure en aprovar el Pla de sanejament 2005-2008, aquest exercici s’eixuga el dèficit detectat el 2004, que era de 1.264 milions d’euros. Aquest dèficit s’ha anat reduint de forma progressiva, segons s’establia en el Pla de Sanejament, fins a arribar a l’equilibri financer en l’exercici 2008.

Com a conclusió, comentaré que els Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2008, són uns comptes que estan pensats per a que Catalunya creixi 0,9 punts més que la zona euro, i per a que el PIB català entri en una nova fase caracteritzada per un patró de creixement més sostenible. Estan pensats, per tant, des de les possibilitats i necessitats que té Catalunya.

Són uns Pressupostos, també, que aprofiten la bona marxa del país per culminar el procés de sanejament de les finances catalanes.

Es tracta, en resum, d’uns comptes positius per Catalunya. De fet, el Govern destina més del 50% de la inversió es destina a polítiques socials i pel que fa a les inversions a Catalunya, es prioritzen, sobretot, les infrastructures de transport carreteres i ferrocarrils.

En definitiva, estem parlant d’uns Pressupostos que demostren la clara aposta que fa el Govern pel benestar de les persones i per continuar amb competitivitat de l’economia catalana.



Ferran Espinosa
Economista del GP SOC-CpC al Parlament de Catalunya






1 comentario:

Ferran Bello dijo...

Bon exercici!

Ara cal que us mulleu per exemple en el teme de les infratestructures.

No creieu que a BDN cal que ens "caiguin" algunes actuacions?
No creieu que a tot arreu s' està actuant sobre infraestructures com potser a BDN l'Autopista o elferrocarril?

Benvinguts a la Nova Badalona